kezibaratok

kezibaratok

2017 után újra bravúrt hajtana végre a férfi kézilabda-válogatott

Esélylatolgatás a negyeddöntő előtt.

2023. január 24. - Partandras1992


A 2021-es világbajnokság után ismét bejutott a negyeddöntőbe a férfi kézilabda-válogatott. Az egyiptomi tornán az akkor Gulyás István vezette csapat óriási csatában kapott ki a később vb-negyedik Franciaország együttesétől a negyeddöntőben.
A magyar együttes két évvel később, 2023-ban a svéd-lengyel közös rendezésű vb-n, szerdán 18 órakor lép pályára a kétszeres világbajnoki címvédő Dánia együttesével szemben a stockholmi Tele 2 Arénában.

Érdekesség, hogy a dánok utoljára 2017-ben, éppen a magyar válogatottal szemben szenvedtek vereséget világbajnokságon.

Az a vereség az akkori kapitány Gudmundur Gudmundsson állásába is került, aki jelenleg az izlandiakat irányítja.
Utódja Nikolaj Jacobsen, aki a két vb-cím mellett egy olimpiai ezüstérmet is nyerni tudott az északiak szövetségi kapitányaként.

A másik három párharcban a társházigazda svédek, Egyiptommal, a franciák a németekkel és a spanyolok a norvégokkal játszanak az elődöntőért.

Ezek a találkozók is sok érdekességet tartogathatnak. Az írásban igyekszem megtippelni a négy továbbjutót. Magyar emberként a magyar férfi kézilabda-válogatott mérkőzésével kezdeném az esélylatolgatást, természetesen  megadva a tiszteletet a többi ország csapatainak is.

mikler_roland.jpg



Dánia-Magyarország

A mieink mérkőzése abból a szempontból lehet érdekes, hogy Dániának mindig nehéz dolga volt, ha ellenünk lépett pályára. Legutóbb 2017-ben a vb negyeddöntőjéért lépett pályára ez a két csapat, akkor óriási meglepetésre legyőztük az északiakat, de erről fentebb már írtam.
Azóta hatszor találkozott egymással a két válogatott, egy győzelem mellett 3 vereség és 2 döntetlen a mérlegünk. Legutóbb a 2020-as Eb-n, akkor 24-24-es döntetlen lett.
A dánok a legutóbbi vb-n nagyon nagy csatában győzték le az akkor házigazda Egyiptomot, sosem tudjuk már meg, mi lett volna, ha nem zárt kapuk mögött rendezik meg azt a tornát. A dánokat a kézilabdában jártasabbaknak be sem kell mutatni, csak annyit tudnék mondani, hogy a Mikkel Hansen, Rasmus Lauge, Mathias Gidsel hármassal, nem csak nekünk, hanem bármelyik ellenfélnek meggyűlne a baja. Chema Rodriguez együttese teher nélkül játszhat, hiszen már ott van az olimpiai selejtezőtornán. Ezért is lehet nagyon érdekes

 

dania-magyarorszag_2023_01_25_1800_stockholm.png

 

Svédország-Egyiptom

Első ránézésre ez tűnik a legegyértelműbbnek, hiszen a társházigazda svédek kiváló formában vannak, eddig valamennyi mérkőzésüket megnyerték. Ám aki így érkezik egy torna egyenes kieséses szakaszába, könnyen előfordul, hogy meglepetés éri ott. Glenn Solberg szövetségi kapitány az előző mérkőzésen pihentette a kapus Andreas Palickát és a jobbátlövő Albin Lagergrent, így az ő visszatérésükkel, mindenképpen erősebb lesz a svéd keret.
Egyiptom remekül kezdte a világbajnokságot, a nyitófordulóban 31-22-re (!) győzték le Horvátországot. Garcia Parrondo együttese simán jutott tovább a csoportkörből és a középdöntőben a zárófordulóig volt esélye a csoportelsőségre, ám Mikkel Hansenék tegnap megmutatták, ki az úr a háznál. Simán verték az egyiptomiakat, így az afrikaiak „csak” másodikok lettek a középdöntő csoportban.

svedorszag-egyiptom_2023_01_24_2030_stockholm.png

Spanyolország-Norvégia

Ez a találkozó azért is lesz érdekes, mert két éve is egymás ellen találkoztak a vb ezen szakaszában.
Akkor Spanyolország 31-26-ra legyőzte Norvégiát, amely végül bronzérmes lett azon a tornán.
Jordi Ribera csapata az olimpián is bronzérmes lett, míg a tavalyi Eb-n ezüstérmet szereztek, miután időntúli büntetővel kikaptak a svédektől. A norvégoknál visszatért a csapatba hosszú sérülés után Sander Sagosen, míg a túloldalon ott van a Veszprémben védő Rodrigo Corrales mellett a Kielce két klasszisa, Alex és Daniel Dujshebaev, illetve a következő idénytől Veszprémben szereplő Casado is ott van a spanyol keretben.
Előzetesen a spanyolok tűnnek erősebbnek, de a két kézilabdastílus találkozása tartogathat érdekességeket.
A norvégok valamennyi mérkőzésüket megnyerték eddig a tornán, míg a spanyolok egyszer kaptak ki eddig Franciaországtól.

norvegia-spanyolorszag_2023_01_25_1800_gdansk.png

Franciaország-Németország

Ez a két csapat az elmúlt két évtizedben is már rengeteg fontos mérkőzést játszott egymással, elég csak gondolni a 2007-es vb elődöntőre, vagy a 2016-os olimpiai elődöntőre visszagondolni. Ezért ez a csata is óriási mérkőzést ígér.
Talán ezen a mérkőzésen a legnehezebb megmondani, hogy melyik csapat nyeri meg az összecsapást. Talán a tapasztalata miatt Franciaország, de ha a Kielcében védő Andreas Wolff elemében van, és a német védekezés összeáll, akkor Alfred Gislason csapata meglepheti az olimpiai címvédőt. Mindenesetre ez is egy nagyon érdekes és jó mérkőzés lesz.

nemetorszag-franciaorszag_2023_01_25_2030_gdansk.png

Borítókép: Facebook.com/ MKSZ 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezibaratok.blog.hu/api/trackback/id/tr4718033178
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása