kezibaratok

kezibaratok

Ez az a hely, ahol bármi megtörténhet

Jön a női kézilabda Bl Final Fourja!

2023. június 01. - Partandras1992

A labdarúgó Európa-liga döntője után újabb meghatározó rendezvénynek ad otthont Budapest. Ez a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője, amelyben először fordul elő, hogy két magyar csapat szerepel. Ez a magyar kézilabdának óriási öröm, egyben jelentős kihívásokat is tartogat. 

final_4_fradi.jpg

A Győr és a Fradi mellett a címvédő Vipers és a dán Esbjerg együttese jutott be a hétvégén az MVM Dome-ban tartandó eseményen. A Final Fourral kapcsolatban mindig azt szoktam mondani, hogy ez az a hely, ahol bármi megtörténhet.

Ez mindig bizonyítást nyert, akárhány alkalommal rendezték meg. A 2014 óta ez a kilencedik idény, hogy megrendezik (2020-ban a Covid miatt maradt el) ezt az eseményt. A Final Four indulása óta magyar, norvég, montenegrói és román csapat tudta megnyerni a női klubkézilabdázás csúcshétvégéjét.
Izgalmak, drámák, ikonok és óriási mérkőzések.

Itt már nincs gyenge csapat.
Itt már nincs motiválatlanság.
Itt már csak elszántság van.

És KÉZILABDA.

Mielőtt elkezdünk a csapatokkal foglalkozni még egy dolog amit soha ne felejtsünk el.

Ez az a hely, ahol bármi megtörténhet. És hogy miért?

Az elmúlt évek eseményei miatt.

Ki gondolta volna 2016-ban, hogy a CSM Bucuresti gárdája újoncként megnyeri?
Vagy ki gondolta volna, hogy egymást követő három évben a Győr elhódítja a trófeát?
Ki gondolta volna, hogy az ősszel remeklő Metz együttese nem lesz itt 2023-ban?
Szerintem nagyon kevesen.

Lássuk a csapatokat.

Ferencváros

Az illem azt diktálja, hogy az első bálozóval kezdjük. Először fordul elő, hogy a fővárosi zöld-fehérek itt vannak az MVM Dome-ban. Azt hiszem nagyon sokan fognak emlékezni a Metz elleni idegenbeli BL negyeddöntő visszavágóra, ahol hatgólos hátrányból fordított Elek Gábor csapata.

A zöld-fehérek legendás edzője 2008 óta irányítja a Fradit, akinek a kispadon ez lesz az utolsó két mérkőzése. Akárcsak a szintén ikon Szucsánszki Zitának. Azt hiszem ennél szebb lezárást nem is kívánhattak volna. A legnagyobb név a csapatból kétségkívül Andrea Lekic, aki bár nyert BL-t, de akkor még nem Final Four rendszer volt. A góllövőlistán előkelő helyen áll, a jobbátlövő Klujber Katrin, aki az idei szezonban nagyszerű formában van. Beválasztották a női kézilabda Eb All Star csapatába. Remekelt továbbá a balátlövő Emily Bölk, illetve a világbajnok jobbszélső, Angela Malestein is. Sok mindenre képesek lehetnek, amennyiben jó formában lesznek és megfelelően felkészülnek.  

andrea_lekic_3.jpg

Team Esbjerg

A dán csapat másodszor lesz itt Budapesten, tavaly nem sikerült jól a szereplésük, ezúttal éremre törnek. Jesper Jensen csapatában olyan klasszisok szerepelnek a belső posztokon mint Henny Reistad, aki 130 góljával vezeti a BL góllövőlistáját. Mellette továbbá a toronydaru Kristine Breistol, a gyorslábú Nora Mörk, valamint a szintén magas jobbátlövő Mette Tranborg. A széleken Sanna Solberg és Marit Jakobsen, beállóban Vilde Ingstad és Katherine Heindahl. Nem lesz könnyű dolga senkinek sem ellenük. Az elődöntőben a Ferencváros lesz az ellenfele a dánoknak.  

henny_reistad_handball.jpg

Vipers Kristiansand

A norvég csapat kétszeres címvédőként érkezik Budapestre és soha nem fordult még elő, hogy ugyanazzal az edzővel egymást követő három évben BL-t nyerjen egy csapat a Final Four rendszer bevezetése óta. A Vipers lehet az első, akik a tavalyi idény óta még erősebbek lettek. (Ole Gustav Gjekstad az edzőjük) (A Győr 2017-ben és 18-ban Ambros Martinnal, míg 2019-ben Danyi Gáborral nyert BL-t)
Az idei szezonban olyan játékosok érkeztek hozzájuk, mint Anna Vjahirjeva, Oceana Sercien Ugolin, vagy szezon közben Katarina Jezic. A kapuban pedig ott van Katrine Lunde, aki 43 évesen még mindig a világ talán legjobb kapusa. Kérdés, hogy tud-e még egyszer ugyanúgy védeni két egymást követő napon, ahogyan azt tette tavaly. Ha igen, akkor nem lesz könnyű dolga az ellenfeleknek az elődöntőben a Győrnek. 

katrine_lunde_1.jpg

Győri Audi Eto KC

Itt is egy korszak ér majd véget, miután a szezon végén távozik Ambros Martin, aki ötödik alkalommal nyerne BL-t. A spanyol szakember saját hazája szövetségi kapitányi posztját veszi át. A Győrnek van talán a legegységesebb csapata hiszen minden poszton két klasszisa van. A Rába-parti csapat három vereséget is szenvedett a csoportkörben, de a negyeddöntőben tükörsimán jutott tovább az Odense ellen. A legnagyobb név talán a norvég Stine Oftedal és Estelle Nze Minko, akik együtt sok borsot törhetnek az ellenfelek alá. Kapuban a dán Sandra Toft, aki ha elemében van, akkor nehéz neki gólt lőni, viszont ugyanez igaz Katrine Lundéra is. Tehát érdekes mérkőzés lesz az első elődöntő is.


ana_gros_gyori_audi_eto_kc.jpg

Összességében elmondhatjuk, hogy egy nagyon pikáns Final Four lesz és bízhatunk benne, hogy nagyon sok örömet okoznak majd nekünk a csapataink.

A Final Four hétvégi program

június 3


15:15 Győr-Vipers
18:00 FTC-Esbjerg

június 4

15:15 bronzmeccs
18:00 helyosztó

Hajrá Magyar kézilabda 

Fotók: Facebook.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kezibaratok.blog.hu/api/trackback/id/tr8518136820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása