kezibaratok

kezibaratok

A 20-40-től a Final Fourig! Így teljesült a Fradi nagy álma

Először jutott el a budapesti négyes döntőbe a Ferencváros

2023. május 11. - Partandras1992

Ha valahogy jellemezni lehetne a Ferencváros női kézilabda csapatának idei BL szezonját, akkor így tudnám kezdeni. 


final_4_fradi.jpg


Még mindig nem hiszem el, ami történt, de ha valami nagyon kellett már az az, hogy átéljék a lányok, hogy igen meg lehet csinálni. Kellett ez a magyar kézilabdának, kellett ez a Ferencvárosnak, kellett a szurkolóknak.

Mindezt úgy, hogy zömmel magyar játékosok vannak a fradi keretében.

Kevés idegenlégiós, (összesen 6) de ők is olyanok, akik nélkül ez nem jöhetett volna össze. A Metz elleni visszavágón öröm volt látni, hogy Andrea Lekic régi önmagát idézte egy jelenetnél, illetve hogy Dragana Cvijic nagyon elemében volt. Bíró Blanka pedig óriási bravúrokat mutatott be a második félidőben, elbizonytalanítva a De Paula, Maslova, Kristina Jörgensen fémjelezte játékosokat.

Nehéz csoportban a csapat, a dán, a német, a szlovén bajnok és a címvédő is a Fradival egy nyolcasban.

Pedig ez a szezon nem így indult. A Bl csoportkörnél már kiderült, hogy nem lesz könnyű még továbbjutni sem. A Fradi mellett a címvédő Vipers, a dán bajnok Odense, a német bajnok Bietigheim, a szlovén bajnok Krim Ljubljana, a román második CSM Bucuresti, a francia második Brest Bretagne és a cseh Banik Most került a zöld-fehérek csoportjába. Tudtuk, hogy nehéz lesz és a Banik Most mellett még egy valakit meg kell tudni előzni a továbbjutáshoz.

Győzelem az Odense ellen otthon, majd jön a hidegzuhany!


A szezon jól indult, siker otthon az Odense ellen, de aztán jött a hidegzuhany. A német Bietigheim otthonában szinte semmi sem sikerült, a végeredmény csakis súlyos vereség lehetett. 40-20. Szerencsére még csak a szezon elején jártunk. Ezen a meccsen több meghatározó ember is hiányzott, Cvijic, Tomori és Szucsánszki sem voltak a keretben. 

Vereség Brestben, fontos két pont Szlovéniában, pontszerzés a címvédő ellen!

A súlyos bietigheimi vereség után jött a Brest elleni sorsdöntőnek vélt hazai találkozó, ahol győzni kellett volna, de a csapat beragadt a rajtnál, ami az egész találkozót meghatározta. Végül 21-20-ra kapott ki a Fradi, Jaukovic utolsó másodpercekben szerzett átlövésgóljával. Következett a Krim Ljubljana, ami akár a továbbjutásról is dönthetett. Janurik szenzációs védéseivel és Klujber remeklésével sikerült 32-30-ra győzni Ljubljanában.
EZ AZ! A csapat visszatért. Majd jött  hazai pálylán a címvédő Vipers Kristiansand.
Az utolsó pillanatig vezetett a norvég csapat, de a Ferencváros, döntetlenre mentette a meccset. (26-26)

Ez később értékesnek bizonyult.

Súlyos sérülések, kötelező győzelem, oda-vissza vereség Bukarestben! 

A Banik Most elleni meccsen simán lett meg a két pont, majd egy hosszú szünet után jött a CSM Bucuresti.

Úgy éreztem, akár ez meg is lehet, de jött egy szomorú hír. Beatrice Edwige és Kovács Anett súlyos sérüléseket szenvedtek, vége a szezonjuknak. A Fradi bár jól játszott, 6 góllal kikapott Bukarestben. Itthon győzni kell egy héttel később. Ám ami ott történt az megszégyenítő volt. A 45. percben tízzel vezetett a Bukarest, végül néggyel nyert. (29-33)

Feltámadás a Győr elleni bajnokin!

Pár nappal később a Fradi hattal legyőzte hazai pályán a nagy rivális Győrt a bajnokságban, ami meglepő volt, de jót tett a csapatnak, majd begyűjtötték a kötelező sikereket a Banik Most elleni BL illetve a soron következő bajnoki találkozókon.

Vereség Norvégiában, Pontvesztés a Debrecen ellen itthon, győzelem a Krim Ljubljana ellen

Az ünnepek után folytatódott a BL, mindjárt egy Vipers elleni idegenbeli találkozóval. Itt vereségre számítottunk, de nem olyanra, amilyen végül lett. Csupán egy góllal kapott ki a csapat 27-26-ra.
A bajnokságban váratlanul pontot vesztett a Fradi, a Debrecen ellen 30-30 lett a vége az Elek Gyula Arénában.
Ám ami a hajdúságiak ellen benne maradt a Fradiban, az a Krim Ljubljana elleni sorsdöntő BL találkozón kijött. 39-26-ra győzött Elek Gábor együttese.
Elsőre nem hittem el az eredményt, de tudtam, hogy ez a párharc volt a szlovén csapat "rossz" meccse.

Ekkor már kezdett körvonalazódni, mi kell a Fradinak a továbbjutáshoz a csoportkörből.
Fontosnak éreztem, hogy a két magyar csapat lehetőleg elkerülje egymást, ezért drukkoltam a Győrnek is, hogy a másik csoportban is kedvezően alakuljon minden.

Keti nélkül nem megy, vereség Brestben, visszavágás a Bietigheimnek, negyedik hely a csoportban

A Brest elleni idegenbeli meccsen nem játszott sérülés miatt a csapat gólkirályjelöltje, Klujber Katrin, ami el is döntötte a találkozót, három góllal nyert a francia csapat. (24-21) Ezt követően jött a Bietigheim elleni hazai meccs, ahol kiderült, a győzelem továbbjutást jelent.  Az első félidő nem sikerült jól, de  a második játékrészben extrát nyújtott a Ferencváros és 28-23-ra legyőzték a német bajnokot, ezzel eldőlt, megvan a továbbjutás!
Másnap a labdarúgókra egy Újpest elleni találkozó várt és a lányok szenzációs győzelme inspirálóan hatott a focistákra is. A csoportkör zárása előtt az eredmények kedvező alakulása következtében már tét nélkül léphetett pályára a Fradi az Odense otthonában, amelyet végül három góllal megnyertek és a csapat a negyedik helyen végzett a csoportban és egy kedvezőnek tűnő ágra került.


emily_bolk_bietigheim_2023_02_04_mti.jpg


Jöhet a Buducnost Podgorica majd továbbjutás esetén a Metz


A legjobb nyolc közé jutásért Elek Gábor csapata a Buducnost ellen lépett pályára, akikkel szemben két éve nem sikerült a továbbjutás, igaz akkor egy jóval erősebb kerete volt akkor a montenegróiaknak. Ezúttal azonban kettős sikerrel jutottak tovább a ferencvárosiak. Győzelem a Moracában és itthon is, így jöhetett a francia bajnok Metz.
Ezt követően a bajnokságban a Fradi súlyos, 31-20-as vereséget szenvedett Győrben, ezzel eldőlt, hogy a bajnoki cím nem lesz meg.

Ami a Metz elleni BL párharc során történt arra sokáig fogunk, fognak emlékezni a szurkolók. Előtte egy héttel a Ferencváros visszavágott a Győrnek az Audi Arénában elszenvedett vereségért és legyőzte a Győrt a Magyar Kupa fináléjában. 

ftc_magyar_kupa_siker.jpg



Magyar Kupa siker után, hatgólos hátrányban az első meccsen

Mindkét csapat úgy érkezett, hogy közvetlen előtte trófeát nyert, a Metz a bajnokságot, a Ferencváros pedig a Magyar Kupát hódította el. Az első meccs nagyon rosszul alakult, bár nem játszott a csapat rosszul, de hat góllal kikapott a franciáktól. (26-32)

Győzelem a Hódos Imre Sportcsarnokban, a hétközi bajnokin.

A hétközi bajnokin győztek Elek Gábor tanítványai Debrecenben, de nem volt bíztató a játék, bár jobb volt mint a Metz ellen. Végül három góllal, 29-26-ra nyert a Ferencváros együttese, ezzel eldőlt, hogy ezüstérmes lesz a bajnokságban.

Csoda Franciaországban!


Majd jött a vasárnapi visszavágó. A franciák ünnepre készültek, a mérkőzésen telt ház, vagyis 5000 ember volt kint. Az első félidőben a Fradi nem játszott rosszul, nagy csatát láthattak a szurkolók, amely után 17-17-es döntetlent mutatott az eredményjelző.

Bíró Blanka remekel, csakúgy mint 2017-ben

A második félidő aztán maga volt a káprázat. Bíró Blanka beállt a kapuba és kezdésnek kivédte Kristina Jörgensen büntetőjét, majd Bölk góljával előnyben a Fradi. Ezt követően többen feljavultak, Szucsánszki góljával 24-20-ra vezetett Elek Gábor csapata. Egy francia időkérést követően Lekic szerzett gólt, majd egy francia gólt követően Elek Gábor időt kért. (21-25)

Ekkor jött Bölk, Klujber és Lekic újabb találata. Itt már nem a győzelem, hanem a továbbjutás a kérdés. A végeredmény 33-26 a Fradinak.

IGEN IGEN IGEN! Szinte hihetetlen. Felfoghatatlan.

Final Fourban a Fradi! Sikerült, zömmel magyar játékosokkal.

Nem sokkal ezt követően jött a hír, hogy Elek Gábor távozik a csapat éléről. Az jó kérdés, hogy ez a döntés mikor született. Az időzítés mindenesetre érdekes. De ha már így alakult, akkor a csúcson kell abbahagyni.

A sorsoláson kiderült, hogy a Fradi az Esbjerggel, míg a Győr a Viperssel találkozik.

15:15 Győr-Vipers Kristiansand
18:00 FTC-Esbjerg

Június 3-4 Final Four az MVM Dome-ban.

És ne felejtsük el! Ez az a hely, ahol bármi megtörténhet.

Hajrá Magyar kézilabda

Borítókép: Facebook.com/ Ferencvárosi Torna Club
Képek: MTI, Fradi.hu  

A bejegyzés trackback címe:

https://kezibaratok.blog.hu/api/trackback/id/tr8618121444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása